... APOSTLESHIP OF THE SEA Apostolatus Maris

    Terug

BERICHTEN MONUMENT GESNEUVELDE BELGISCHE ZEELUI GESTOLEN

In Zwijndrecht/Kallo hebben vandalen/dieven het monument voor de gevallen zeestrijders gestolen en huldezerkjes met de namen van de slachtoffers omgestoten. Het vandalisme werd opgemerkt  toen groenarbeiders het afgesloten terrein betraden voor een onderhoudsbeurt van het monument in het vooruitzicht van de wapenstilstandviering op 11 november.

 

Het monument stelt, staande op een sokkel, een treurende, ingetogen zeeman voor en het beeld wordt geflankeeerd met een aantal grafzerkjes met de namen van de getorpedeerde schepen en met de namen van de zeelieden die daarbij zijn omgekomen.

Het monument bevindt zich op wat eertijds een marinebasis aan de Schelde was. Daarna was er de Scheepvaartschool/Cenflumarin gevestigd en ten slotte diende het als asielcentrum. Maar nu staan de installaties  al enkele maanden leeg, afgesloten met een hekken waarvan de sleutel bij de provinciecommandant berust want de basis is nog altijd militair domein.

 

Van de dader(s) is geen spoor. Vermoed wordt dat zij over het hekken zijn geklommen  en het beeld hebben gestolen om het brons te smelten want het beeld zelf is onverkoopbaar.

Het monument stond oorspronkelijk in de inkomhal van de Agence Maritime International (CMB) aan de Katelijnevest in het stadscentrum.  Toen vermeldde het enkel de namen van de door oorlogshandelingen verdwenen CMB-schepen  en van de omgekomen bemanningen. Toen de voormalige kantoren werden omgevormd tot appartementen, verhuisde het monument naar de marinebasis Fort Saint-Marie. Door toedoen van de Verbroedering van Belgische Zeelieden ter Koopvaardij werd het uitgebreid met de namen van alle Belgische schepen die in 40-45 werden gekelderd.

De gemeente Zwijndrecht nam de zorg op zich het perkje te onderhouden en er ieder jaar een herdenking te organiseren.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht onderzoekt nu de mogelijkheden om het monument in ere te herstellen. (JG)

 

Source : Justin Gleissner
Date : 20.11.2018

Met de steun van ...

Bisdom ... ... ... ...